Pages

Tuesday, 16 April 2013

Kuih Koci



Tepung

Bahan-bahan :

1      bgks   Tepung Pulut Hitam - yg telah siap dikisar
250  gm      Tepung Pulut
2      mgk    Santan
1/2   st        Garam 

Cara :

1. Gaul rata tepung pulut hitam, tepung pulut, santan dan garam. Uli adunan ni menjadi satu doh yang 
    lembut dan boleh dibentuk.



Inti 

Bahan-bahan :

1      bj      Kelapa parut  -  putih sahaja
1/2   cwn  Gula Melaka
1      cwn  Gula Pasir
2      helai Daun pandan
1/2   cwn Air

Cara :

1. Gaulkan semua bahan inti dalam periuk. Jerangkan dia atas api yang sederhana.
2. Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.



Dadih

Bahan-bahan :

2    mgk   Santan
1    cwn   Tepung gandum
1    cwn   Tepung beras
               Garam


Cara :

1. Masukan santan ke dalam periuk dan masak sambil terus mengacau.
2. Kemudian masukan garam.
3. Setelah sedikit mendidih masukan tepung gandum dan tepung beras.
4. Masak sehingga sedikit kental.



Bungkus seperti gambar diatas.



Setelah di kukus ini la hasilnya.....



  



Selamat Menjamu Selera

No comments: