Pages

Tuesday 16 April 2013

Karipap

 



Inti :

Bahan-bahan :

5  bj     Kentang    -  di potong dadu
1  cwn  Isi ayam/daging  -  di potong dadu
4  bj     Bawang Merah
2  bj     Bawang Putih
1  inci   Halia
2  sb    Rempah Kari
1  st     Cili Boh
1  cwn  Santan
            Garam
            Daun Kari
            Minyak

Cara  :

1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawanag putih dan halia.
2. Kemudian masukan cili boh, dan rempah kari. Tumis sehingga garing.
3. Masukan isi ayam/daging. Tunggu ia mendidih sebentar.
4. Masukan kentang dan santan. Letak garam mengikut rasa.
5. Setelah kentang empuk masukan daun kari. Biarkan inti sedikit kering.


Pastri :

Bahan-bahan :

4    cwn    Tepung Gandum
3/4 cwn    Marjerin
                Air secukupnya
                Garam

Cara :

1. Gaul tepung gandum bersana marjerin.
2. Letakan garam.
3. Masukan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
4. Rehatkan dalam 15 minit. Kemudian boleh lah di uli doh itu mengikut bentuk yg disukai...


Selamat Menjamu Selera

No comments: