


Bahan-bahan :
180 gm Mentega
330 gm Gula Kastor
3 bj Telur
1 st Esen Vanilla
270 gm Tepung Kek
30 gm Serbuk Koko
1 st Serbuk Penaik
1 st Soda Bikarbonat
2 st Cuka Putih
2 sb Pewarna Merah
260 ml Butter Milk
Bahan-bahan Buttermilk
260 ml Susu air
1 sb Cuka Putih
* caranya : Satukan susu cair dan cuka putih, kacau rata dan biarkan selama 15 minit.
Cara membuat kek :
1. Siapkan loyang bulat 8 ini sebanyak 2 pcs.
2. Ayak tepung kek dan serbuk penak bersama serbuk koko.
3. Satukan buttermilk dan pewarna merah.
4. Pukul mentega hingga kembang dan masukan gula. Pukul lagi hingga kembang dan masukan telur sebiji demi sebiji. kemudian masukan esen vanilla.
5. Masukan tepung berselikan dengan buttermilk hingga habis.
6. Satukan cuka putih dengan soda dan gaulkan ke dalam adunan kek hingga rata.
7. Bakarkan selama 30 minit hingga masak. Sejukan sebelum di frosting.
Bahan-bahan frosting :
2 buku Cream Cheese
1 buku Mentega
2 st esen vanilla
2 1/2 cwn Gula Icing
* caranya : Pukul Kembang cream cheese dan masukan mentega dan pukul hingga halus, masukan gula icing dan esen vanilla.
Cara menghias kek :
1. Letakan kek pertama di atas papan kek dan sapu rata dengan frosting tadi.
2. Letak kek kedua diatasnya dan sapukan frosting lagi.
3. Letak lagi kek ketiga ratakan dan hiaskan.
4. Sejukan dahulu sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment