
Bahan-bahan
Untuk di salut
250 gm kacang hijau - di goreng tanpa minyak. Kemudian diblend (jgn sampai hancur sangat) dan di
anginkan buang kulitnya. setelah itu di blend lg sehingga betul2 halus....
Untuk intinya
250 gm kacang hijau - rendam selama 2 jam atau semalaman
1 biji kelapa - 1/2 diambil santan
- 1/2 dicampur ke dalam inti
1/2 biji gula melaka
7 sudu gula pasir
Caranya.
Rebus kacang hijau sehingga betul2 lembut atau sedikit hancur kemudian masukan gula melaka dan gula pasir. Setelah semuanya larut masukan santan dan kelapa. Sesuai kan kemanisan mengikut citarasa masing2.
Untuk tepung nya
1/2 paket tepung pulut
sedikit garam
Caranya
Bancuh tepung bersama sedikit garam dan air. Biar menjadi doh yg lembut. Kemudian bulat2 kan. Masukan inti dan biar menjadi seperti sebiji bola pingpong.. Panaskan air dan masukan tepung td. Tunggu sehingga ianya timbul yg bererti sudah masak. kemudian gaulkan bersama kacang hijau yg sudah di blend....dah siap
No comments:
Post a Comment