Pages

Wednesday 27 March 2013

Resepi Tepung Gomak





Bahan-bahan

Untuk di salut
250 gm kacang hijau - di goreng tanpa minyak. Kemudian diblend (jgn sampai hancur sangat) dan di 
                                   anginkan buang kulitnya. setelah itu di blend lg sehingga betul2 halus....

Untuk intinya
250 gm kacang hijau - rendam selama 2 jam atau semalaman
1 biji kelapa - 1/2 diambil santan
                    - 1/2 dicampur ke dalam inti
1/2 biji gula melaka
7 sudu gula pasir

Caranya.
Rebus kacang hijau sehingga betul2 lembut atau sedikit hancur kemudian masukan gula melaka dan gula pasir. Setelah semuanya larut masukan santan dan kelapa. Sesuai kan kemanisan mengikut citarasa masing2.

Untuk tepung nya
1/2 paket tepung pulut
sedikit garam

Caranya
Bancuh tepung bersama sedikit garam dan air. Biar menjadi doh yg lembut. Kemudian bulat2 kan. Masukan inti dan biar menjadi seperti sebiji bola pingpong.. Panaskan air dan masukan tepung td. Tunggu sehingga ianya timbul yg bererti sudah masak. kemudian gaulkan bersama kacang hijau yg sudah di blend....dah siap


Selamat Menjamu Selera

No comments: